Tweedehands

Dé gratis verkoopsite gericht op particulieren

Oude Ambachten verhuur

Prijs: Niet van toepassing

5.871 keer bekeken • Status: Actief

Oude Ambachten verhuur Groep Zwarte HandenTouwslagerij , Taanderij , Kuiperij ,

Wasvrouw anno1900 & Smederij
 
Te huur voor markten , braderien ,havendagen, visserijdagen , oude ambachtenmarkten , festivals en andere evenementen.

Voor prijzen en voorwaarden zie onder
aan de pagina .

Voor contact :

zwarte-handen@quicknet.nl

Voor webpagina

  • www.sites.google.com/site/zwartehanden

http://zwartehanden.webklik.nl 
https://sites.google.com/site/wasvrouwanno1900
https://sites.google.com/site/klompmeteenzeiltje
https://www.facebook.com/oudeambachten.zwartehandenverhuur 
https://sites.google.com/site/wasvrouwanno1900      


De Oude Ambachten Groep Zwarte Handen ,
bestaat uit 4 mensen die in dienst zijn of waren van het openluchtmuseum het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen waar wij oude ambachten zoals kuipen , smeden , touwslaan , tanen , stoomwassen , mandenmaken en visroken demonstreren op de wijze zoals de ambachten werden uitgevoerd tussen 1880 en 1930 .

Sinds enige jaren hebben wij ons verenigd tot de

Oude Ambachten groep Zwarte Handen

en zijn regelmatig te vinden op markten en braderieën , havenfestivals , visserijdagen , boerenmarkten , natische evenementen , dorpsfeesten etc.

 

 Het gaat hier om de volgende ambachten
die wij in wisselende samenstellingen of apart kunnen leveren :Ambachtelijke Touwslagerij :

Wij zijn in het bezit van 2 mobiele lijnbanen (banen waar de touwen op worden geslagen) : een korte voor touwwerk tot 4 meter en een lange voor touwen tot 60 meter waar we markten , braderieën, havendagen , visserijdagen etc. mee afgaan.

De bezoekers krijgen de doorlopend het touwslaan gedemonstreerd
en kunnen tegen betaling hun eigen touw draaien/slaan op de ouderwetse touwslagerswijze .

Het gemaakte touw kan/ mag uiteraard worden meegenomen.

Daarbij laten we niet alleen zien hoe het vroeger in zijn werk ging ,
maar vertellen daarbij ook over de culturele , sociale , economische en
technologische historie van de ambachten en leggen verbanden met het hier en nu.
Ook laten we zien hoe de hennepstengels uit de vroeger in Nederland alom aanwezige hennepteelt werden bewerkt tot garens voor
de touwslagerijen.

Volwassenen kunnen bv op de lange lijnbaan een waslijn , een
vakantietouw , een springtouw voor op school , een sleepkabel etc. draaien . De prijzen variëren met het soort touw , de lengte en de dikte van het touwwerk dat geslagen wordt . Een door de bezoekers zelf geslagen origineel hennep Urker of Volendammer Roop (waslijn zonder knijpers ) van 15 meter lengte kost bv € 15,00 .

Kinderen kunnen hun eigen springtouw , huttenbouwtouw , boompje
klimtouw , cowboytouw , broertjes&zusjes vastbindtouw , paardjespeeltouw ,sleetje trektouw enz. van 3 meter draaien en kost
€ 2,00.


Ambachtelijke Taanderij :

Het ambachtelijk tanen (conserveren met bruine taanvloeistof) van het touw en zeilwerk ( en klompen en kleding ! ) in een ouderwetse met hout gestookte koperen taanketel .

Alle touwwerk , netten en zeilen waren vroeger gemaakt van plantaardig materiaal : vlas , katoen , hennep , manilla ,sisal etc. . Aangezien plantenmateriaal snel gaat verrotten , zeker 's zomers bij hoge watertemperaturen kon dit binnen een week of 2 al gebeuren , hadden de visser iets bedacht om dit tegen te gaan : het tanen !

Hettanen deed men met het ouderwetse Cachou ( kernhoutextract
van de tropische Acaciaboom )en voor 1850 met een aftreksel van eikenschors (het z.g.n. Run van eek) .

Dit tanen van netten , touwen en zeilen door de vissers van de vissersvloot van de Zuiderzee en Noordzee gebeurde tot 1960 een aantal malen per jaar . Een zeil of net ging dan i.p.v. 1,5 tot 2 jaar , wel 15 tot20 jaar mee .

Het gevolg was dat aan boord van zo'n schip alles bruin was : de touwen , de zeilen , de netten , de kleding , de klompen , de koffie , de getaande koppen van de be manning etc.

Na 1960 was er geen noodzaak meer om te tanen , het kunststof deed zijn intrede. Des ondanks zien we vele moderne ouderwetse schepen nog steeds getuigd met bruine zeilen , alleen zijn ze nu van
kunststof en we noemen ze nog steeds de Bruine Vloot !

Wij tanen tijdens onze demonstraties met cachou en stoken de taanketel met langzaam brandend eikenhout dat zo min mogelijk rookt en zo min mogelijk het milieu belast . Vroeger werd er zeker geen eikenhout gestookt , dit was veel te kostbaar en het eikenhout gebruikte men liever voor andere zaken . Onder de taanketel werd alleen sloop- en afvalhout gestookt , ongeverfd of geverfd : milieu bestond toen nog niet !

Tijdens de demonstratie kunnen kinderen met een jukken (3 stuks) met 2 emmertjes water halen om regelmatig de taanketel bij te vullen .Ook zijn er diverse ouderwetse spelletjes aanwezig , zoals ringwerpen , klompjes gooien , stelt lopen .

Daarbij laten we niet alleen zien hoe het vroeger in zijn werk ging , maar vertellen daarbij ook over de culturele , sociale , economische en technologische historie van de ambachten en leggen verbanden met het hier en nu.

 


Wasvrouw anno 1900 :

Een wasvrouw van rond 1900 doet samen met de bezoekers
en de kinderen op uw evenement de was zoals dat toen
werd gedaan : met wasbord , houten en zinken wastobbes , wasbok ,wringer , zeepklok , droogrek , groene zeep , ouderwets wasgoed , waslijnen (ropen) die zonder wasknijpers te gebruiken zijn , juk en emmers etc. . Voor de kinderen zijn er apart ook nog enkele wastobbes , wasborden , borstels , droogrekjes etc. waar ze naar hartenlust ouderwetse onderbroeken , nachthemden , schorten en lakens kunnen wassen , boenen , wringen en drogen . Met jukken (3 stuks) kan op de wijze van '2 emmertjes water halen " door de volwassen / kinderen water worden gehaald voor de was en de tobbes en ketels wor den bijgevuld . Ook moet er natuurlijk zeep worden geklopt en was geklokt.

Om de wasvreugde te verhogen wordt er regelmatig een oud lied gezongen , want de emmers water moeten worden gehaald , de zwarte zwanen moeten wit gesopt worden en de 3 kleine kleutertjes zaten met hun goeie goed natuurlijk op een heel vies hek .

Daarnaast zijn er matterkloppers en een en rek met een zeer stoffig
kleed dat nodig geklopt dient te worden : leef je uit op een geheel CO2 neutrale ouderwetse manier ! En fijnstof had men nog nooit van gehoord .

 


Ambachtelijke Smederij :

Het op een veldsmidse
vervaardigen van smeedwerk voor de scheepvaart , de huishoudelijke sector , de agrarische sector en de bouwnijverheid van rond 1900 en tevens het vervaardigen van siersmeedwerk zoals deurkloppers , bloemen en bloemstukken , vogels en sierraden.

 


Ambachtelijke Kuiperij :

Het ambachtelijk met de hand en oude gereedschappe n vervaardigen van tonnen, kuipen , houten emmers , putsen , wastobbes , voerbakken etc. .
Het maken van duigen , het opzetten van de ton , het branden van de ton , vervaardigen bodems , het inelkaar hameren en waterdicht maken van de ton , en het hoepelen van de ton.

We maken met veel plezier en vakmanschap deze duizenden jaren in
huishouden , boerenbedrijf , scheepvaart , ambacht en beroep etc. toegepaste oude gebruiksvoorwerpen .

 

 

 

 Het geheel van de demonstratie wordt uitgevoerd
en aangekleed in de stijl van de tijdsperiode 1870-1930 .

 Voorwaarden en prijzen :

De tijdens de demonstratie vervaardigde ambachtelijke producten zijn eigendom van de Oude Ambachten groep "Zwarte Handen" en kunnen tijdens de demonstratie door de Oude Ambachten groep "Zwarte Handen" worden verkocht aan derden' , zoniet dan geldt er een door Oude Ambachten groep "Zwarte Handen" nader te bepalen uitkoopsom .

De demonstratie smeden en tanen kunnen alleen in de openlucht worden gedaan .

Voor de demonstratie smeden dient er in een straal van ongeveer
30 meter een enkelvoudig stroompunt te zijn .

Voor de demonstratie smeden en wasvrouw anno 1900 dient er in een straal van 50 meter water aanwezig te zijn , dit mag zowel kraanwater als schoon slootwater zijn , zodat waswater/een ketel bluswater /koelwater kan worden getapt .

Voor de demonstratie tanen dient er in een straal van 150 meter water aanwezig te zijn , dit mag zowel kraanwater als slootwater zijn , zodat een ketel bluswater kan worden getapt . Het houtvuur onder de taanketel heeft de afmetingen van 25 bij 25 cm en bevind zich in een gietijzeren vuurschaal . Deze vuurschaal staat vervolgen op een ijzeren plaat van 55 bij 60 cm met randen . In het begin geeft het vuur enige rookoverlast maar zal na 5 a 10 minuten minimale rookoverlast geven .


De demonstratie kuipen heeft minimaa l een opstellingsruimte nodig
van 2 bij 3 meter .

De demonstratie touwslaan heeft minimaal een opstellingsruimte nodig van
3 bij 10 meter .

De demonstratie tanen heeft minimaal een opstellingsruimte nodig van
3 bij 5 meter

De demonstratie smeden heeft minimaal een opstellingsruimte nodig van
2.5 bij 3 meter .

De demonstratie wasvrouw anno 1900 heeft minimaal een
opstellingsruimte nodig van 3 bij 5 meter .

Indien er meerdere demonstraties worden verlangd moeten de verschillende demonstraties zich als buren naast/bij elkaar bevinden .

De Oude Ambachten groep "Zwarte Handen" is niet aansprakelijk voor
schade aan of door derden door onachtzaamheid en/of onoplettendheid of het niet opvolgen van instructies van de medewerkers van Oude Ambachten groep "Zwarte Handen" van/door derden tijdens het uitoefenen en/ofdemonstreren van de ambachten door Oude Ambachten groep "Zwarte Handen" en/of derden .

Wel is de Oude Ambachten groep "Zwarte Handen" aansprakelijk voor
schade aan derden door onachtzaamheid en/of onoplettendheid van werknemers van Oude Ambachten groep "Zwarte Handen" tijdens
het uitoefenen en/of demonstreren van de ambachten door werknemers van Oude Ambachten groep "Zwarte Handen" .

Bij afname van meer dan 1 demonstraties kunnen demonstraties alleen voor het zelfde dagdeel en de zelfde extra uren worden afgenomen

Reserveren het liefst minimaal 1 maand van te voren .

 


Prijzen :

1 Dagdeel = 4 uren

Minimaal af te nemen 1 dagdeel (minimum
van 4 uren)

Per demonstratie bij afname van 1 dagdeel
190,00 euro

Per demonstratie bij afname van meer dan 1 dagdeel
190,00 euro + 40,00 euro per uur extra

vb. : demonstratie van 12.00 tot 17.00 , dit zijn 5 uren , oftewel 1 dagdeel van 4 uur + 1 extr a uur de totaalprijs wordt dan 190,00 + 1 x 40,00 = 230,00 euro per ambacht

Oude Ambachten groep Zwarte Handen

Touwslagerij , Taanderij , Kuiperij , Wasvrouw anno 1900 & Smederij

Te huur voor markten , braderien ,
havendagen en andere evenementen .

  • www.sites.google.com/site/zwartehanden

http://zwartehanden.webklik.nl   
https://sites.google.com/site/wasvrouwanno1900  
https://sites.google.com/site/klompmeteenzeiltje  
https://www.facebook.com/oudeambachten.zwartehandenverhuur  
https://sites.google.com/site/wasvrouwanno1900

 

Voor contact:

zwarte-handen@quicknet.nl

 

 

Reageer nu!

Contact-informatie

( Particulier )
5 jaar actief op Tweedehands.net
Bekijk alle advertenties

Enkhuizen
(Noord-Holland, Nederland)

Opties voor deze advertentie

Advertentie van Tweedehands.net
Favorieten (0)